На 9 декември почитаме Света и праведна Анна

2011-12-09 15:00:00
На 9 декември почитаме Света и праведна Анна

На 9 декември църквата  почита Света и праведна Анна.  Света Анна е майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Народът почита този ден и като празник на врачките.

Анна  е потомка на известния Ааронов род. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток към пролет, денят започва да расте (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

В нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината. В Македония пък се казва, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го "завъртат към пролет".

Според преданията Анна и нейният съпруг Йоаким били посетени от ангел, който им съобщавил, че ще имат дете. Анна обещала да посвети детето си в служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.  

В народната традиция за този ден има много ритуали.  Жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите през деня. Някои стопани въвеждат в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви. Насаждат се кокошки за пръв път, за да се излюпят всички яйца. Девойки се събират вкъщи да бранят посевите от магии. Вечерта слагат под печката жито и сол,   а на другата сутрин захранват със солта домашните животни и вярват, че ще ги предпазат.

Млади жени и бременни не трябва да работят на този ден, за да раждат по-лесно.Майките не бива да работят, за да не се разболеят децата им.Не се боядисват дрехи. Според поверието на този ден започват родилните мъки на Богородица и затова тя си е боядисала дрехите в черно. Забранява се работа с вълна, за да се раждат живи агънца, за да не окуцяват домашните животни, за да не нападат вълци стадата и овчарите. На места денят се смята за лош и опасен - празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън село,  за да не срещнат прекрасните, но зли създания.  На този ден се следи се какъв ще е полазът, т.е. какъв късмет носи първият гост в къщата. Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни.Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.

На този ден празнуват Анна, Ана,Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета,
Анабел,Яна, Янко, Яни

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия